Puberteit

Iedere fase kent zijn eigen moeilijkheden. De puberteit is een overgangsfase, waarin je zowel als ouder en als kind moet doorschakelen en zoeken naar wat passend en nodig is. Je kind maakt een emotionele en lichamelijke verandering door, die soms al op jonge leeftijd wordt ingezet.

Het is een natuurlijk proces en nodig voor de ontwikkeling dat een kind zich steeds meer los maakt van ouders, maar dat betekent natuurlijk niet dat je als ouders je kind helemaal los moet laten.

Wat heeft jouw kind nodig en waar hebben jullie behoefte aan. Wat kun je als ouders aanpassen en hoe kun je het beste reageren. Ik denk graag met jullie mee.

Algemene tips:

  • heb en hou vertrouwen, je kind zoekt ook
  • toon interesse (ookal deel je de interesse niet)
  • leg geen regels op, maak afspraken
  • zoek verbinding en steun je kind


Ervaringen van ouders:

Tjitske: "Beste Simone, het gesprek met jou heeft me ontzettend geholpen en de 'poppetjes' zitten nog in mijn hoofd. Het heeft me meer overzicht en inzicht gegeven over mijn rol en invloed als ouder. Ons gesprek heeft me ook erg gesteund dat ik ook veel goed doe in het contact met mijn puber zoon. Bedankt daarvoor!"
Marije: "Je hoeft het niet heel anders te doen om een andere sfeer in huis te krijgen, als je maar weet wat. Onze puber zat niet lekker in zijn vel. Door als ouders een andere benadering te kiezen hebben we hem geholpen. Dat voelt veel prettiger dan hem met een probleem opzadelen en het daardoor nog groter maken."
Anja: "Simone heeft ons een mooi inzicht gegeven, waardoor wij anders kunnen kijken naar onze 15-jarige dochter. We zijn ons meer bewust van onze eigen rol en hoe wij anders kunnen reageren op haar boosheid.