Is je kind onzeker of angstig?

Kinderangsten horen er gewoon bij. Iedere leeftijdsfase kent andere angsten en gevaren. Sommige angsten zijn reëel omdat een kind nog niet kan inschatten wat echt en wat fantasie is. Het kan ook zijn dat je kind belemmerd wordt door zijn angsten. Voordat je op zoek gaat naar kindfactoren en onderzoekt of er echt iets met je kind aan de hand is, is het zinvol om gedragsaspecten en belemmerende factoren uit te sluiten. 

Ervaring leert dat ouders onbewust de angsten van een kind in stand kunnen houden. 

Algemene tips:

  • praat er met je kind over
  • zoek waar je kind steun aan vindt
  • geef routine en richting aan zodat je kind weet wat er gaat gebeuren
  • laat je kind succes ervaren, zodat het zelfvertrouwen kan groeien


Ervaringen van ouders: 

Yvonne: "Omdat mijn zoontje van 4 ontzettend angstig was(!) ben ik op zoek gegaan naar opvoedhulp. Simone opende echt m'n ogen en ik stond te trappelen om mijn nieuwe gedrag uit te proberen op mijn zoontje. De verandering in zijn gedrag was er meteen de eerste dag, echt ongelooflijk. Hij reageerde natuurlijk in eerste instantie nog angstig op dezelfde dingen als voorheen. Maar doordat ik anders met zijn angst omging kwam er bij hem een verandering. Ik een blij en trots kind.”
Annerieke: "Wij maakten ons zorgen over onze 3 jarige peuter die niet lekker in zijn vel zat; overal bang voor was, niet naar buiten wilde, weinig sprak en alleen door mamma getild wilde worden. Simone analyseerde met ons de situatie, waardoor wij erachter kwamen waarom ons zoontje zo bang was. Zij gaf ons advies hoe wij als ouders konden veranderen om deze situatie te verbeteren. Nu enkele maanden verder; ons zoontje kletst honderd uit, scheurt buiten op zijn loopfietsje én; hij ziet geen tijgers meer lopen, hij speelt met zijn zus dat hij er zelf één is. Wij zijn Simone dankbaar voor haar professionele advies.
Pim: "Simone heeft ons een kijkje gegeven in het brein van ons kind, waardoor we meer begrip hebben gekregen voor haar gedrag en ons dochtertje kunnen bieden wat ze echt nodig bleek te hebben. Ze zit nu overduidelijk beter in haar vel en alles gaat een stuk soepeler. Het enige waar we spijt van hebben is dat we niet eerder naar Simone zijn gestapt...."