Wat als je kind niet wilt eten?

Er zijn een hoop kinderen die niet willen of kunnen eten wat de pot schaft. Ouders maken zich zorgen want van gezond eten kun je groeien. Ouders hebben vaak al van alles geprobeerd. Straffen, belonen, toegeven en ondertussen maar proberen om het gezellig te houden, omdat dat in de boekjes staat.

Kinderen die weinig of eenzijdig eten moeten leren eten. Samen met ouders ga ik op zoek naar de oorzaak van het niet eetgedrag. Het kan zijn dat het kind nog niet heeft leren eten of dat het veel aandacht krijgt met het niet eten. Het kan ook zijn dat het kind gewoon een kleine eter is of dat er een andere reden is dat het niet lukt.

Ervaring leert dat het aanleren van nieuwe eetgewoonte tijd kost, maar het kan echt!

Natuurlijk is ieder kind, iedere ouder en situatie anders. Wil je advies op maat bel me voor een afspraak.

Algemene tips:

  • zorg dat je op tijd eet
  • heb reële en duidelijke verwachtingen van je kind
  • geef het goede voorbeeld
  • laat je kind succes ervaren
  • en probeer niet te veel aandacht aan niet eten te besteden

Ervaringen van ouders:

Lianne: “De opstelling met de poppetjes maakte dat ik met afstand naar de situatie kon kijken (zoals naar hoe we als gezin aan tafel zaten). Hierdoor zag ik opeens waar de angel zat en hoe we het onszelf veel makkelijker konden maken.
Karen: "We mogen natuurlijk niet te vroeg juichen, maar het was gisteravond aan tafel meteen al een feest. Binnen 15 minuten was zijn bord leeg :) En het was gezellig. Heel veel dank!
Danielle: "Nou je gelooft het nooit eten gaat hier al de hele week van een leien dakje! Zou bijna willen beweren dat het gezellig is én dat we de schijf van vijf zo'n beetje binnenkrijgen! We zijn helemaal blij."